İlk etapta 250 bin konut, 1 milyon arsa ve 50 bin iş yerinden oluşacak bu projeye gelen başvuru sayıları Türkiye genelinde henüz ilk günlerden milyonları buldu. Türkiye'nin yıllık konut ve arsa ihtiyacı göz önüne alındığında bu projenin özellikle alt gelir grubunda ki vatandaşların konut ihtiyacını karşılamaya yönelik ciddi derecede önemli katkılar sunacağını ancak ülke genelinde fiyatları düşürmeyle ilgili olan kısmı için bir orman yangınına bir kaç tanker su taşımaktan farkı olmayacağı kanaatindeyim. 

 

       Bu denli büyük bir sosyal kentleşme hamlesi bile her yıl aynı adetlerde üretilip vatandaşlara sunulmadığı takdirde ülke yıllık ihtiyacının tek sefere mahsus %20'lerine ancak tekabül ettiğini rakamlar bize açıkça göstermektedir. Öte yandan 1 milyon adedi aşkın taşınmazın sadece enerji ve diğer alt yapı yatırımlarını tamamlamak bile başlı başına ciddi bir külfet olduğunuda unutmamak gerekir. 

 

       Meseleye bu açıdan baktığımızda projenin çapının hayli büyük olduğu anlaşılması zor değil. Bu sebepten, bu projeye en ufak desteği olacak herkesi şimdiden tebrik etmek gerekir. Projenin diğer avantajları ise belirlenen lokasyon ve bölgelerde oluşacak yeni yaşam alanları ile birlikte arsa ve arazilerde yeni bir "prim dalgası", yani önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi "domino fiyat etkisi" oluşturacağı gerçeğidir. Bu da 81 vilayette bulunacak projelerin bölge yatırımcısına sunacağı önemli katkılardan biridir. Aynı zamanda seçim sonrası muhtemel olarak yapılması planlanan aynı çapta ikinci ve sonraki projelerde bu prim dalgasını uzun vadede kuvvetli şekilde güçlendirecektir.

 

       Projenin ödeme koşulları ile ilgili olarak, konutlar için her ne kadar memur maaş zammına endeksli olarak senede iki defa zam görecek olsada enflasyon seviyelerine göre makul karşılanacağı ve nakit ödeme imkanı bulunan vatandaşlar için geçmişte olduğu gibi peşin ödemede indirim kampanyaları gibi avantajlar sunulacağı, bununda işleri kolaylaştıracağı kanaatindeyim.

 

       En çok tartışılan konulardan biri ise, tek bir asgari ücretle geçimini sağlayan ailelerin bu şartlarda hem geçim sağlama hem taksit ödeme gibi bir durumu olacağının sanılması. Bu hayat pahalılığında bence hayal. 300m2'lik parseller yerine, 150 m2'lik, bitişik nizam, tek katlı, küçük bahçeli, en azından kaba inşaatı ve dış cephesi bitmiş yapılar aynı fiyatlarla satışa hemen sunulup, adetlerinde en az 2-3 katı yüksek olması suretiyle en az 5 yıl bu projenin her sene yapılması Türkiye'de dar gelirliyi ev sahibi yapmanın en güzel yolu olacağı kanaatindeyim.